Wat te doen bij het kopen van een tweedehandse auto

Controleer op lekken: olie en andere vloeistoffen die uit een auto lekken, hoe langzaam ook, is een duidelijk teken van slecht onderhoud of schade. Zorg ervoor dat u onder de auto kijkt, en ook in de motorruimte. Een vuile, olieachtige motor is er een die je liever uit de buurt moet houden.

Controleer de banden: Banden die glad of ongelijkmatig versleten zijn, kunnen van alles betekenen, van slechte wieluitlijning en uitbalancering tot versleten schokdempers tot een ingeklapt veersysteem.

Cabinecontrole: let op spaanders, barsten en scheuren in de binnenpanelen en de bekleding van de stoelen. Normale slijtage in overeenstemming met de leeftijd van het voertuig is acceptabel, maar een gebarsten dashboard of bijvoorbeeld een ontbrekend paneel kan op een veel groter probleem duiden.

Maak een proefrit voor je 2ehands auto kopen gaat.

Start en proefrit met de auto: Een goed onderhouden auto mag geen probleem hebben bij het starten of soepel rijden. Het mag niet overmatig roken en de rit moet soepel en vrij van stotteren, versnellingsproblemen, trillingen, remgeluiden, draaigeluiden en overmatig rammelen zijn. De auto meenemen voor een goede testrit op verschillende soorten wegdek en in verschillende verkeersomstandigheden wordt sterk aanbevolen. Zorg ervoor dat u de radio uitschakelt om ervoor te zorgen dat u kunt luisteren naar verontrustende geluiden.

Bezoek www.kentekencheck.net voor een chassis check en veel meer informatie te krijgen over de auto.

Veiligheidscontrole: Veiligheidssystemen zoals veiligheidsgordels en airbags zijn een absolute must om te controleren. Als een van deze systemen niet werkt, blijf dan vrij.

Test de technologie: zorg ervoor dat alle elektrische en elektronische systemen werken. Test de lichten, de ruitenwissers, het verwarmings- en koelsysteem, het GPS-systeem enz. Om er zeker van te zijn dat alles werkt en controleer het instrumentenpaneel op fouten of abnormale meterstanden.

Een test die de moeite waard is om te betalen: U kunt ook vragen om een grondige controle door een gerenommeerd auto-inspectiebedrijf om er zeker van te zijn dat de auto mechanisch gezond is. Deze kunnen u – of de dealer die bereid is het te doen – een paar honderd rand terugbrengen, maar het is het zeker waard voor extra gemoedsrust.